Żywność

Jak spędzić słodko lato bez cukru?

Jak spędzić słodko lato bez cukru?
TEMATYKA: ZDROWIE / DIETA / PRZEPISY KULINARNE Jak spędzić słodko lato bez cukru? Wakacyjne wyjazdy i letnia atmosfera kuszą (szczególnie dzieci) do sięgania po słodkie

TEMATYKA: ZDROWIE / DIETA / PRZEPISY KULINARNE

Jak spędzić słodko lato bez cukru?

Wakacyjne wyjazdy i letnia atmosfera kuszą (szczególnie dzieci) do sięgania po słodkie gofry, lody i desery. Warto jednak się temu oprzeć, bo nagrodą jest zdrowszy organizm i lepsza sylwetka. Radzimy czym zastąpić cukrowe pokusy.

Lato jest doskonałą okazją do zmiany nawyku jedzenia słodyczy. Jest tak, bo latem apetyt na nie mamy zazwyczaj mniejszy niż zimą i dostępne są różnorodne sezonowe owoce. Możemy je wykorzystać do słodkich koktajli, ciast i deserów. Dlaczego jednak mielibyśmy rezygnować ze słodyczy? Eksperci nie od dziś mówią o szkodliwym działaniu cukru na organizm.

– Zbyt duża zawartość cukru w organizmie upośledza układ odpornościowy i może powodować obniżenie odporności na wirusy i bakterie, co może narazić nas na częstsze infekcje – mówi Małgorzata Bellwon, dietetyk medyczny. – Słodyczy nie potrzebują zwłaszcza dzieci. Całe ich zapotrzebowanie na glukozę i inne węglowodany zapewniają zbilansowane posiłki, warzywa i owoce.

Cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi i może upośledzać funkcje trzustki. W dalszym etapie prowadzi to do nadwagi i otyłości, bo bardzo łatwo przekroczyć dawkę dziennego zapotrzebowania na energię. Cukier może też uzależniać i to nie tylko dzieci, choć one są na to szczególnie narażone. Wiele produktów żywnościowych przeznaczonych dla najmłodszych zawiera zbyt dużą ilość cukru. W raporcie „Prześwietlamy: płatki śniadaniowe”, który powstał na zlecenie organizatorów akcji FoodRentgen, czytamy, że na 197 rodzajów płatków śniadaniowych, tylko 31 z nich nie zawierało w ogóle cukru i innych substancji słodzących. Natomiast w pozostałych znaleziono różne kombinacje słodzików, niektóre z nich zawierały aż 7 różnych tego typu środków. Płatki śniadaniowe są częstym porannym posiłkiem nie tylko dzieci, warto więc zwracać na to uwagę i wybierać takie, które naprawdę nie mają cukru.

A to już wiesz?  Odporność na medal, czyli jakie potrawy warto włączyć do diety dziecka

Skąd brać słodki smak?

Rozwiązanie jest proste. Do przyrządzania deserów używajmy słodkich owoców, których latem mamy pod dostatkiem.

– Słodycz w płatkach można uzyskać dodając do nich owoce świeże lub liofilizowane, które zachowują swój naturalny smak i aromat. Maliny, borówki i banany w zupełności wystarczą, żeby zaspokoić apetyt na słodkie – mówi Tomasz Kępa, Country Manager w Mixit, platformie specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.

Świeże owoce same w sobie są słodką przekąską. Również suszone owoce zawierają naturalną słodycz, a oprócz niej wiele witamin, mikroelementów i błonnik. Do słodzenia kawy i herbaty świetnie nadają się syropy roślinne: klonowy, daktylowy czy z agawy lub naturalne słodziki, takie jak ksylitol i stewia.

Przyzwyczajenie do smaku cukru rafinowanego i dużej ilości słodyczy może jednak być tak silne, że wymagać będzie stopniowej zmiany. Nagła rezygnacja z cukru jest trudna, także dla organizmu. Efekt odstawienia przypomina wtedy symptomy odtrucia: ból głowy, zmęczenie, nerwowość. Powolna zamiana cukru na zdrowe składniki jest sposobem łagodniejszym.

Pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Muszą być w niej obecne zboża, strączki i warzywa, takie jak buraki, marchew i dynie. Długo przeżuwane mają wyczuwalnie słodki smak. Najlepiej zrezygnować z białego pieczywa i wszelkiego pożywienia z białej mąki, słodzonych napojów i dużych ilości ziemniaków. Zawierają szybko przyswajalne węglowodany, które powodują wahania cukru we krwi i w efekcie chęć sięgania po coś słodkiego.

BEZCUKROWE PRZEPISY

Najprostszy chlebek bananowy

4 jajka
200 g masła
4 banany
2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1, łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Jajka roztrzep w misce. Stopniowo dodawaj roztopione masło i rozgniecione banany. Suche składniki połącz w osobnym naczyniu. Dodaj do nich składniki mokre i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia i piecz 45-55 minut w temperaturze 170 stopni.

A to już wiesz?  Spotkania przy stole pełne dobrego smaku

Zdrowe gofry na śniadanie

szklanka mąki orkiszowej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
3 łyżki oleju

Wymieszaj wszystkie składniki i zapiekaj w gofrownicy. Podawaj z owocami, masłem orzechowym, dżemem, jogurtem.

Domowe lody bez cukru

4 dojrzałe banany
szklanka borówek (śliwek, czereśni, truskawek – w zależności jaki chcemy uzyskać smak) lub dowolnych owoców liofilizowanych
jogurt naturalny
łyżka miodu

Zmiksuj wszystkie składniki. Wlej do foremek na lody lub szklanych miseczek i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.

Nutella z awokado

Dojrzałe awokado zmiksuj z łyżką kakao, dodaj łyżkę ksylitolu lub słodkiego syropu roślinnego (np: klonowego, daktylowego, z agawy).

***
Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy