Żywność

Słodkie przekąski na ostatki

Słodkie przekąski na ostatki
Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania

Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału wypadający zawsze we wtorek (następujący po tłustym czwartku), a poprzedzający Środę Popielcową, to ostatnia okazja do świętowania i kulinarnego dogadzania sobie przed okresem Wielkiego Postu. W tym roku dzień ten przypada 5 marca. Chcąc więc uczcić ostatki, warto przygotować kilka smakołyków według przepisów ekspertów marki Sandra.
Chcąc w całym roku zapewnić sobie dostatek i powodzenie należy zjeść chociaż jednego pączka. Właśnie ten przesąd zadecydował o dominacji słodkich dań w okresie karnawału.

Babeczki z brzoskwinią
Zamiast ciężkich kremów warto czasem zastosować zwykłą ricottę z cukrem pudrem. Połączenie szybkie w wykonaniu i zaskakujące smakiem.
Składniki:
• Brzoskwinie w plastrach z puszki marki Sandra
• ¾ szklanki mąki pszennej
• Garść migdałów
• ½ kostki masła
• 1 łyżka cukru
• 250 g. ricotty
• 2 łyżki cukru pudru
• Cynamon
• Aromat waniliowy
Przygotowanie:
Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (np. szklanką). Wycięte okręgi wkładamy do foremek i dokładnie przylepiamy ich brzegi do formy. Pieczmy w 180°C przez około 10 minut. Wyciągamy babeczki z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ricottę, cukier puder, szczyptę cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego dokładnie miksujemy. Nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach.

Jabłka pod kruszonką
Szybkie danie niewymagające ani wielu składników, ani zdolności kulinarnych, gdyż z przepisu zawsze wychodzi pyszny deser.
Składniki:
• Jabłka prażone marki Sandra
• Łyżeczka cynamonu
• 90 g. masła
• 125 g. mąki
• 80 g. cukru pudru
• Odrobina soli
• Lody waniliowe
Przygotowanie:
Masło, mąkę, cukier i sól wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy przykryte folią do zamrażalki na 30 minut. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wyjmujemy schłodzoną masę. Bierzemy tarkę i na dużych oczkach ścieramy tak, aby zakryło spód formy. Na ciasto wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka ponownie ścieramy warstwę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Churros z karmelizowanym mango
Churrosy to tradycyjne, tłuste i słodkie przekąski prosto z Hiszpanii. Wymagają trochę pracy, jednak efekt jest warty spędzenia godziny w kuchni.
Składniki:
Churros
• 100 g. masła
• 200 g. mąki pszennej
• 5 jajek
• 400 g. smalcu
• Cukier puder
Sos
• Mango z puszki marki Sandra
• Łyżka cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 250 ml. wody i gotujemy razem z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wszytko razem mieszamy do momentu powstania gęstego ciasta. Ściągamy garnek z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna dodajemy do niej jajka. Mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. W garnku rozpuszczamy smalec. Kiedy będzie już gorący wyciskamy z rękawa masę na długość ok. 10 cm. i odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Wyciągamy i układamy na papierze kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Na patelni rozgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone w kostkę mango i mieszamy. Powstały sos przelewamy do miseczki i maczamy w nim churrosy.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Kuchnia w kolorach Bollywood – tak smakuje radość życia!

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy