Aktualności

SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI

SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma propozycję na wyjątkowo proste, ale i pyszne danie. Na majowe chłodne dni zachęca do przygotowania

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma propozycję na wyjątkowo proste, ale i pyszne danie. Na majowe chłodne dni zachęca do przygotowania spaghetti aglio olio z omułkami. Smacznego !

SPAGHETTI AGLIO OLIO Z OMUŁKAMI

Składniki:
300 g spaghetti
2 czerwone ziemniaki
1 kg omułek
1 cebula dymka
10 gałązek szczypiorku
3 ząbki czosnku
Białe wino
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek extra virgin
Peperoncino

Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy czosnek z oliwą, peperoncino i łodyżkami natki pietruszki (bez liści). Po chwili dodajemy omułki. Całość smażymy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty – do momentu, w którym omułki zaczną się otwierać. Wtedy wyjmujemy je ze skorupek. Skorupki wyrzucamy, ale zachowujemy wodę z gotowania.
Na innej patelni podsmażamy na odrobinie oliwy drobno poszatkowaną cebulę dymkę. Dodajemy pokrojone na grube na pół centymetra plasterki ziemniaki i podsmażamy. Dodajemy około 10 gałązek szczypiorku i trochę soli i zalewamy białym winem. Całość mieszamy. Dodajemy jedną chochlę wody, która została nam po gotowaniu omułków, po czym wyłączamy ogień i dodajemy omułki. Dodajemy trochę soli i całość miksujemy.

Spaghetti:
Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy czosnek, po czym zdejmujemy Go z patelni. Wrzucamy na nią ugotowane na al dente spaghetti i podsmażamy, dodając poszatkowaną natkę pietruszki oraz wodĘ z omułkami.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6.Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

A to już wiesz?  8 Smaków Europy i przepis na szaszłyk z karmelizowanych bananów i polędwicy wieprzowej

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy