Noworoczne

Spaghetti z orientalną nutą

Informacja prasowa Poznań, 17 sierpnia 2018 r. Nie każdy wie, że słowo spaghetti przede wszystkim oznacza rodzaj długiego, cienkiego makaronu. W języku polskim równie często

Informacja prasowa
Poznań, 17 sierpnia 2018 r.

Nie każdy wie, że słowo spaghetti przede wszystkim oznacza rodzaj długiego, cienkiego makaronu. W języku polskim równie często bywa bowiem wykorzystywane w odniesieniu do potraw przygotowywanych na jego bazie. W naszym kraju najpopularniejsze jest spaghetti carbonara oraz bolognese. Najwyższa więc pora na spróbowanie długiego makaronu z sosem w klimacie orientu.
Eksperci marki Jasmeen nie bez powodu przekonują do poznawania, eksperymentowania i wprowadzania składników kuchni Bliskiego Wschodu do swojego menu. Produkty orientu urozmaicają tradycyjne dania, nadając im wyjątkowy smak i aromat.
Spaghetti z orientalną nutą
• 3/4 puszki gotowanej ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
• 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
• 1 łyżka pasty harissa (np. marki Jasmeen) – opcjonalnie dla fanów ostrzejszego jedzenia
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g makaronu spaghetti
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1,5 łyżeczki suszonego oregano
• Kilka listków bazylii
• Olej
• Sól i pieprz do smaku
Na rozgrzany na patelni olej wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 3-4 minuty. W garnku ugotuj makaron spaghetti. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i łyżkę pasty harissa, wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez około 5-7 minut. Dopraw do smaku. Dodaj porwane liście bazylii oraz ocet balsamiczny i wymieszaj. Następnie dołóż odsączoną ciecierzycę. Podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty. Ugotowany makaron odcedź i przerzuć na patelnię, wymieszaj. Przed podaniem udekoruj potrawę pozostałymi listkami bazylii.
Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

A to już wiesz?  Słodko i jesiennie Diamantowe owoce w cieście naleśnikowym

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy