Informacja prasowa
Poznań, 15 listopada 2018 r.
Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.
Zaletą samodzielnie przygotowywanych herbat jest gwarancja naturalnych składników, bez barwników i innych ulepszaczy smaku. Przyrządzając mieszankę w domu możemy również eksperymentować dobierając ulubione dodatki. Pamiętajmy jednak, że najważniejszą rzeczą jest wybranie dobrej jakościowo i aromatycznej herbaty, która będzie stanowić bazę. Poniżej prezentujemy trzy kompozycje przygotowane przez ekspertów marki Akbar.
Herbata owocowa
Jeśli lubimy herbaty owocowe i słodkie, to warto przygotować mieszankę z dodatkiem ulubionych kandyzowanych owoców.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Kandyzowane owoce mango
• Kandyzowane owoce pomarańczy
• Suszone, jadalne kwiaty pomarańczy
Przygotowanie:
Czarną herbatę przesypujemy do słoika. Dodajemy kilka łyżek (w zależności od preferencji) owoców mango i pomarańczy. Dodajemy również czubatą łyżkę suszonych kwiatów pomarańczy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na tydzień. Po tym czasie herbata powinna przejść wszystkimi aromatami.
Herbata różana
Miłośnikom łagodniejszych smaków polecamy herbaty z dodatkiem jadalnych kwiatów, np. róży lub nagietka. Nadadzą herbacie wyjątkowego aromatu i koloru.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Suszone, jadalne liście róży
• Suszone, jadalne liście nagietka
Przygotowanie:
Herbatę i suszone kwiaty łączymy w proporcji 3:1. Przekładamy do szczelnie zamykanego opakowania i odstawiamy na kilka dni. Łyżeczkę gotowej mieszanki parzymy przez 3-4 minuty w gorącej wodzie. Możemy do smaku osłodzić miodem lub brązowym cukrem.
Korzenna herbata
Wszystkim miłośników wyrazistych, indyjskich smaków proponujemy korzenną mieszankę z goździkami i kardamonem. Taka herbata może być również doskonałą bazą do przygotowania lankijskiej masala chai – wystarczy dodać mleko i miód.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Kardamon
• Laska cynamonu
• 2-3 gwiazdki anyżu
• Kilka goździków
• Opcjonalnie kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Do słoiczka z czarną herbatą dodajemy kilka ziaren kardamonu i goździków. Laskę cynamonu i gwiazdki anyżu rozgniatamy i również wrzucamy do mieszanki. Jeśli chcemy, aby herbata efektownie prezentowała się np. na świątecznym stole, dodajemy do niej dodatkowo 2-3 gwiazdki anyżu w całości. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, to możemy dosypać do mieszanki rozgniecione ziarna pieprzu. Pozostawiamy mieszankę w szczelnie zamkniętym opakowaniu na kilka dni. Po tym czasie herbata będzie już gotowa do zaparzania.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl